На Филолошкиот факултет, на ден 19.11.2019 г. во 12 часот, Здружението на преведувачи и толкувачи (MATA) ќе организира неколку работилници за преведување и титлување, како и презентација на конкурсот за избор на најдобар млад преведувач „Вавилон“ 2020.

Целта на Конкурсот за најдобар млад преведувач е да ги охрабри и да ги поддржи младите преведувачи, како и да поттикне врвен квалитет при преведувањето литературни дела од европските јазици на јазиците што се зборуваат во земјава.

Пред студентите од Филолошкиот факултет конкурсот ќе го претстави проф. Огнена Никуљски, претседател на Здружението на преведувачи и толкувачи.

Наградата за најдобар млад преведувач „Вавилон 2018“ за македонски превод на сегмент на германското дело „Да се имаме еден со друг” од авторката Лујзе Мајер ја освои студентката Адријана

Трајанова, од Катедрата за германски јазик и книжевност, Филолошки факултет – УГД Штип.

Учеството на работилниците е задолжително за студентите од трета и четврта година.

Технички секретар

Јулијана Денкова
Тел: +389 32 550 150
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Влатко Берковски

Тел: +389 32 550 068

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Виолета Шаклева

Тел: +389 32 550 021

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.