Известување за студентите кои завршиле една студиска програма на Филолошкиот факултет и сакаат да се запишат на другата студиска програма на истиот факултет.

Студентите кои завршиле факултет можат да запишат и да завршат и друга студиска програма со признавање на сите положени испити кои ги има во студиската програма и скратување на времето на студирање.

На пример студентот кој дипломирал како преведувач и толкувач и сака да заврши и наставна насока и да се здобие со звањето дипломиран наставник по соодветниот јазик и обратно потребно е да конкурира на конкурс и откако е примен треба да поднесе барање за признавање на испити со приложување на уверение за положени испити. Потоа се изготвува Одлука/Решение со кое се врши еквиваленција и признавање на испити и согласно кредитите се одредува во кој семестар ќе биде префрлен студентот. Студентот студира вонредно и веднаш може да ги полага преостанатите испити и да се здобие со звањето дипломиран наставник по соодветниот јазик или дипломиран преведувач и толкувач по соодветниот јазик.

За подетални информации студентите може да се обратат кај референтите за студентски прашања Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.; Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Технички секретар

Јулијана Денкова
Тел: +389 32 550 150
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

 

Студентски прашања

Штип - Влатко Берковски

Тел: +389 32 550 068

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Виолета Шаклева

Тел: +389 32 550 021

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.