On 11.05.2021 the second year students from the English language department in Strumica had the opportunity to welcome Mrs. Elisabeth Olsen Rowell, a diplomat from the American Embassy in Skopje, to deliver her speech on "Public Speaking".

Повеќе...

Филолошкиот факултет денес го одбележа 5 мај - Денот на македонскиот јазик. Годинава воедно се одбележува и 100 години од раѓањето на великанот Блаже Конески.

Повеќе...

Студентите од Катедрата за италијански јазик и книжевност и од Катедрата за македонски јазик и книжевност, под водство на проф. д-р Ева Ѓорѓиевска, доц. д-р Јована Караникиќ Јосимовска и доц. д-р Ана Рингачева, на 22 март 2021 г. преку платформата Zoom учествуваа во работилница на тема Сетилната поетика на Божествената Комедија: Пеколот и Чистилиштето - Poetica sensoriale della Divina Commedia: Inferno e Purgatorio.

Повеќе...

На 7 мај 2021 година на Катедрата за македонски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет во Штип се одржа јавна одбрана на магистерскиот труд на кандидатката Маријана Горгиева-Ристевска на тема „Семиологија на неантропоморфниот лик во романите на Венко Андоновски“.

Повеќе...

Оваа година се одбележуваат 700 години од смртта на Данте Алигиери, најголемиот италијански поет и книжевник, кој се смета за татко на италијанскиот јазик.

Повеќе...

Во рамките на Програмата за одбележување на 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, Фондацијата за македонски јазик „Небрегово“ во соработка со МОН и Министерството за култура, распиша два конкурса:

Повеќе...

Технички секретар

Јулијана Денкова
Тел: +389 32 550 150
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Влатко Берковски

Тел: +389 32 550 068

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Виолета Шаклева

Тел: +389 32 550 021

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.