Филолошкиот факултет и Факултетот за туризам и бизнис логистика на 24 ноември 2020 г. организираа виртуелен настан по повод Неделата на италијанската кујна во светот.

Студентите од Катедрата за италијански јазик и книжевност ги преведуваа рецептите од најзначајното дело за италијанското кулинарство „Наука во кујната и уметност на доброто јадење“ од Пелегрино Артузи, а студентите од хотелско – ресторанската студиска програма се погрижија за подготовка на тие рецепти.

 

Доц. д-р Јована Караникиќ Јосимовска го претстави стилистичкиот и наративниот талент на Артузи зборувајќи за значањето на неговото дело, како од јазичен, така и од литературен аспект.

 

На виртуелниот настан свое обраќање имаше и италијанскот амбасадор во Република Северна Македонија, господинот Андреа Силвестри, деканката на Филолошкиот факултет проф. д-р Драгана Кузмановска, продеканката на Филолошкиот факултет доц. д-р Весна Коцева и професорките д-р Надица Негриевска и д-р Душица Санева.

Технички секретар

Јулијана Денкова
Тел: +389 32 550 150
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Влатко Берковски

Тел: +389 32 550 068

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Виолета Шаклева

Тел: +389 32 550 021

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.