Студентите од Катедрата за италијански јазик и книжевност и од Катедрата за македонски јазик и книжевност, под водство на проф. д-р Ева Ѓорѓиевска, доц. д-р Јована Караникиќ Јосимовска и доц. д-р Ана Рингачева, на 22 март 2021 г. преку платформата Zoom учествуваа во работилница на тема Сетилната поетика на Божествената Комедија: Пеколот и Чистилиштето - Poetica sensoriale della Divina Commedia: Inferno e Purgatorio.

Работилницата се одржа во знакот на 700 години од смртта на Данте Алигиери, а резултатите од работилницата ќе бидат претставени на настанот Денот на Данте кој ќе се одржи на 25 март. Студентите солидно одговорија на задачата, правилно ги разбраа поставените начела на „сетилната поетика“ и релативно брзо навлегоа во светот на Дантеовата поетска мисла, преку извадоци од делото го доловија и го реконструираа значењето на текстот.

Технички секретар

Јулијана Денкова
Тел: +389 32 550 150
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Влатко Берковски

Тел: +389 32 550 068

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Виолета Шаклева

Тел: +389 32 550 021

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.