Владата на Република Италија продолжува со поддршката што им ја дава на заинтересираните македонски државјани за студирање во Италија.

За академската 2021/2022 година на располагање се ставени стипендии за повеќе категории на студии, како и за истражувачки активности и курсеви за усовршување на јазикот за студенти по италијански јазик. Еве ги категориите на студии во Италија за кои кандидатите може да аплицираат:  

  1. НАПРЕДНИ КУРСЕВИ ЗА УСОВРШУВАЊЕ НА ЈАЗИКОТ ЗА СТУДЕНТИ ПО ИТАЛИЈАНСКИ ЈАЗИК (ОД 3 МЕСЕЦИ):
  2. СТУДИИ ЗА ВИСОКО УМЕТНИЧКО И МУЗИЧКО ОБРАЗОВАНИЕ;
  3. ПОСТДИПЛОМСКИ СТУДИИ (втор степен - две години);
  4. ДОКТОРСКИ СТУДИИ;
  5. ИСТРАЖУВАЧКИ АКТИВНОСТИ. 

       Повеќе информации за стипендијата може да се најдат на следниов линк: https://studyinItaly.esteri.it, како и на страницата: www.ambskopje.esteri.it. Апликацијата треба да биде целосно пополнета и испратена онлајн заклучно со 13 јули 2021 год. (14 часот). 

Технички секретар

Јулијана Денкова
Тел: +389 32 550 150
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Влатко Берковски

Тел: +389 32 550 068

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Виолета Шаклева

Тел: +389 32 550 021

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.