ЈАЗИЧНАТА РАЗНОЛИКОСТ КАКО ПРЕДУСЛОВ ЗА МЕЃУКУЛТУРНОТО РАЗБИРАЊЕ

По повод Европскиот ден на јазиците, студентите од Филолошкиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип изработија кратки видеоприказни со интересни факти за македонскиот, англискиот, италијанскиот, рускиот, шпанскиот, турскиот и германскиот јазик.

Во 2001 година Советот на Европа и Европската комисија го определува 26 септември како датум за одбележување на Европскиот ден на јазиците. Богатата јазична култура и разноликост, меѓујазичните испреплетувања и поврзувања ја прават Европа дом на различни култури коишто се разбираат и поддржуваат. Да се сочува јазичното богатство на европскиот континент и истото да се промовира надвор од него е алатка со која се поттикнува меѓукултурното разбирање.       

Лингвистичката разновидност е една од посебностите на Европа. Во таа насока е и главната идеја дека јазиците треба да нѐ приближуваат и да ни покажат како да живееме едни покрај други.

Промовирањето на автохтоноста на европските култури и запознавање со разликите е еден од начините да се запознаат културни средини со богата јазична историја. Учејќи го јазикот на другиот го запознаваме неговото опкружување, неговата култура и традиција. Целта е да им се даде значење на јазиците како фундаментален и нераскинлив дел од културното наследство на Европа и сите активности коишто се организираат на овој ден во насока на истакнување на важноста од изучувањето на јазиците.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Технички секретар

Јулијана Денкова
Тел: +389 32 550 150
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Влатко Берковски

Тел: +389 32 550 068

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Виолета Шаклева

Тел: +389 32 550 021

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.