Амбасадорот на Италија во Република Северна Македонија, Н.Е. Андреа Силвестри, денес оствари средба со ректорот на УГД, проф. д-р Блажо Боев и со деканката на Филолошкиот факултет проф. д-р Драгана Кузмановска и со наставниот кадар и студентите од Катедрата за италијански јазик и книжевност.

На средбата се договорија идни соработки меѓу двете институции, но и воспоставување соработка со италијански универзитети.

  • Ние и до сега имаме одлична соработка со Амбасадата на Република Италија, а во иднина планираме да ја прошириме таа соработка со други институции и универзитети од Италија. Како што знаете ние имаме студиска програма и меѓу другите програми доделуваме и десет стипендии за оваа студиска програма - истакна деканката проф. д-р Кузмановска.

Филолошкиот факултет има студиска програма Италијански јазик на која моментално има околу 30 запишани студенти.

  • Задоволни сме од досегашната соработка и ние сме посветени оваа соработка да продолжи и во иднина - истакна амбасадорот на Италија во Македонија, Андреа Силвестри.

По средбата амбасадорот оствари средба со студентите и ги запозна со можностите што им ги нуди Амбасадата на Република Италија.

Видео:

Технички секретар

Јулијана Денкова
Тел: +389 32 550 150
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

 

Студентски прашања

Штип - Влатко Берковски

Тел: +389 32 550 068

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Виолета Шаклева

Тел: +389 32 550 021

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.