На 23 август 2022 г. доц. д-р Марија Крстева одржа вебинар на тема: „Пристапи во преведување на загатки, проект „Книгата со нас“.

Професорката Крстева претстави една од најрелевантните теории во оваа проблематика преку примери на преведени загатки од англиски и српски јазик на македонски јазик. Беше претставен и преводот на книгата „Големата загадочна авантура на Марта“ од авторот Урош Петровиќ, преведувачки проект имплементиран од Асоцијација Сциентиа Нова од Кавадарци, а поддржан од програмата РЕАД (Регионална мрежа за културна разновидност) на Гете Институтот во Скопје.

Технички секретар

Јулијана Денкова
Тел: +389 32 550 150
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Влатко Берковски

Тел: +389 32 550 068

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Виолета Шаклева

Тел: +389 32 550 021

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.