На 20.4.2023 година се одржа вебинар по повод 23 април - Меѓународниот ден на англискиот јазик. На вебинарот учествуваа студентите од трета и четврта година од катедрите по англиски јазик и книжевност, германски јазик и книжевност и италијански јазик и книжевност. Сите имаа можност да ги споделат своите истражувања и презентации како дел од нивната практична работа.

На 23 април светот ги одбележува Меѓународниот ден на книгата, Денот на англискиот јазик, но и роденденот на Вилијам Шекспир, најзначајниот драматург на сите времиња. Овој ден е посветен на создавање свест за историјата на јазикот, како и зајакнување на врската помеѓу говорителите ширум светот. Тоа е дел од иницијативата на Обединетите нации за прославата на нивните шест официјални јазици. Заедно со арапскиот, кинескиот, францускиот, рускиот и шпанскиот, Обединетите нации го создадоа овој празник за да ја промовираат културната разновидност и повеќејазичноста.

 Wish you all a Happy English Language Day, utilize this day in the best way.

Технички секретар

Јулијана Денкова
Тел: +389 32 550 150
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

 

Студентски прашања

Штип - Влатко Берковски

Тел: +389 32 550 068

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Виолета Шаклева

Тел: +389 32 550 021

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.