Јоанна Ренкас од Универзитетот „Адам Мицкијевич" од Познањ, Полска, одржа предавање пред студентите од Филолошки факултет на УГД. Предавањето беше на тема „Folk-Lore или фолклор. Пандорината кутија на фолклористиката".

Професорката е голем познавач на јужнословенскиот фолклор, а со тоа и на македонскиот фолклор, јазик и култура. 
На професорката Јоанна прв интерес и бил српскиот и хрватскиот фолклор, но штом го запознала македонскиот, вели дека веднаш ѝ побудил голем интерес.

                                                               

Технички секретар

Јулијана Денкова
Тел: +389 32 550 150
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

 

Студентски прашања

Штип - Влатко Берковски

Тел: +389 32 550 068

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Виолета Шаклева

Тел: +389 32 550 021

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.