Деканката на Филолошкиот факултет во Штип, проф. д-р Драгана Кузмановска, продеканката, доц. д-р Весна Коцева и доц. д-р Јована Караникиќ Јосимовска, раководител на Катедрата за романски јазици и книжевности, на  23 септември одржаа работна средба со амбасадорот на Република Италија во Скопје, Н.Е. г. Андреа Силвестри.

Повеќе...

На 14 јули 2021 година на Катедрата за германски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет во Штип се одржа јавна одбрана на магистерскиот труд на кандидатката Викторија Мрмеска на тема „Мoтивацијата како клучен фактор во изучувањето на фразеологизмите во наставата по германски јазик“.

Повеќе...

Библиотеката на Филолошкиот факултет е побогата за личната колекција книги на проф. д-р Живко Цветковски од Филолошкиот факултет „Блаже Конески“. Професорот Цветковски, кој е член на Управниот одбор на Фондацијата за македонски јазик „Небрегово“, се определил неговата лична библиотека да биде донирана на Филолошкиот факултет при УГД, односно на Катедрата за македонски јазик:

Повеќе...

Шестата меѓународна научна конференција „ФИЛКО“ (Филологија, култура и образование) ќе се одржи на 18 и 19 октомври 2021 година на  Филолошкиот факултет при Воронешкиот државен универзитет (Русија) во онлајн-режим.

Повеќе...

Владата на Република Италија продолжува со поддршката што им ја дава на заинтересираните македонски државјани за студирање во Италија.

Повеќе...

Сѐ уште во неверување и со голема тага и загуба ја споделуваме веста за прераното заминување на проф. д-р Виолета Димова, прва деканка на Филолошкиот факултет при УГД.

Повеќе...

Технички секретар

Јулијана Денкова
Тел: +389 32 550 150
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Влатко Берковски

Тел: +389 32 550 068

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Виолета Шаклева

Тел: +389 32 550 021

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.